Monday, June 7, 2010

Fethullah Hoca’yı bile sansürlediler!/ Mehmet Y. YILMAZ

Fethullah Gülen’in The Wall Street Journal gazetesine verdiği demecin “yandaş medyaya” yansıma biçimi, bu ideolojinin farklı fikirlere nasıl yaklaştığını ortaya koyan bir turnusol kâğıdı niteliğinde.

Fethullah Hoca’nın “Mavi Marmara” olayı ile ilgili “otoriteye baş kaldırma” yorumu belli ki pek hoşlarına gitmemiş saklamaya, sansür etmeye çabalamışlar. Hepsinin benzer bir haber değerlendirmesi yapması, bir merkezden işaret almış olmalarından mı kaynakl

anıyor?
Yoksa bunun nedeni, kendi fikirlerine uymayan fikirlere tahammülsüzlük mü? İşe yaramaz biliyorum ama “liberal aydın” olduklarını iddia edip, bu ideolojinin kuyusuna su taşıyan “aydınlara” bu tutumun ne kadar “demokrat” olduğunu düşünmelerini öneririm.

Bakın haber yandaş medyaya nasıl yansımış:

Zaman: Fethullah Hocacıların gazetesi, söyleşiyi hiç yayımlamadan, söyleşinin nasıl anlaşılması gerektiği ile ilgili bir yorum yayımladı.

Olabilir, yorumlanmasına itirazım yok, bu herkesin hakkı. Ama acaba bugüne kadar Fethullah Hoca “gık” dese manşetlerine taşıyan bir gazete haberin tam metnini neden vermedi? “Okuyucular şimdi bunu anlamazlar” diye mi?

Bugün: Haber 13. sayfanın en altında tek sütun olarak değerlendirilmişti. “Ancak arayan bulsun diye” olmalı. Başlıkta da esas mesaj verilmemişti. “Suçluyu bulmak BM’ye bırakılmalı” deniliyordu.

Yeni Şafak: Haber birinci sayfada küçültülmüş ve “Gülen’den farklı yorum: İsrail’den izin almalıydılar” başlığı ile verilmişti. Haklarını yemeyelim küçük de olsa haber birinci sayfada vardı.

Sabah: Haber, 30. sayfanın altında üç sütuna verilmişti.Vakit: Vakit de haberi değil, Zaman’ın internet sitesindeki yorumu yayımlamıştı, 8. sayfasında 1 sütunla!Star: Haber 15. sayfada 1 sütun olarak “o görüntüler hiç hoş değildi” başlığıyla verilmişti.

Taraf: “Gülen, İHH’yı eleştirdi” başlıklı haber ancak 11. sayfada üç sütunluk bir yer bulabilmişti.

No comments: