Friday, June 13, 2008

İnanılmaz ama gerçek! ... İşte TBMM’den geçen son petrol kanunu...

Daha gecenlerde Tv de Irak'da savasmis yetkili bir asker
"Irak ve bolgesinde muthis bir petrol reservi bulunmali...bu kesin
bolgesinin her yerinden petrol fiskiriyor..."diyordu.

Arkasindan Turkiye'de bu yasa ciksin, tesaduf olabilir mi?
Olamaz, cunku 1908 lerde de bolgede petrol bulundugunda da
Osmanlinin faturasi cokdan kesilmemismiydi?

Yiğit Bulut
ybulut@gazetevatan.com13.06.2008

Savunma yapanlar, birçok karşılık verecekler, ama... ama... ama ne oldu biliyor musunuz; Cumhurbaşkanı “set oldu da” bu iş “olmadı” ...

Hangi Cumhurbaşkanı demezsiniz umarım! Cevap belli değil mi; Ahmet Necdet Sezer...

İşin detayı bir yana Türkiye Büyük Millet Meclisi aşağıdaki detayları içeren petrol kanununu AKP grubunun oyları ile geçirdi ve onaya gönderdi.

İnanılmaz ama gerçek!
Irak’ta “işgal” ile geçmeyen düzenleme, Türkiye’de güle oynaya geçti!

Korkunç detaylara gelince...
- Petrol arama ve üretim faaliyetinde bulunmak için yapılan başvurunun değerlendirilmesinde, önceki yasanın ilk kriteri olan “talebin milli menfaatlere uygun olması” ölçütü yasadan çıkarılarak; öncelikle ülke yararını gözetme anlayışından vazgeçilmiştir.

- “Yabancı devletlerin doğrudan doğruya veya dolayısıyla idaresinde etkili olabilecekleri şirketler ile yabancı bir devlet için veya yabancı bir devlet namına hareket eden şahısların, petrol faaliyetinde bulunamayacakları, mülk edinemeyecekleri, tesis kuramayacakları” hükmü yeni yasa ile çıkarılarak; stratejik öneme sahip bir konuda yabancı devletlerin belirleyici olması önündeki engeller ortadan kaldırılmıştır.

- Yabancı şirketlere ürettikleri petrol üzerinde sınırsız tasarrufta bulunarak, tamamını ihraç etme hakkı getirildi. Olağanüstü durumlarda bile üretilen petrolün ülke içinde kullanılması ve memleket ihtiyacını gözetme zorunluluğu kaldırıldı.

- Yabancı şirketlere sınır tanımaksızın her yerde faaliyette bulunma hakkı getirildi.

- Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın mevcut yasada bulunan devlet adına petrol arama ve üretim faaliyetlerinde bulunma hakkı kaldırılarak, özelleştirilmesinin önü açıldı.

- TPAO yabancı şirketlerle aynı statüde değerlendirilmeye alındı. Önceki yasada yer alan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın diğer şirketlerden daha fazla arama ruhsatı alabilme hakkı, tasarı ile kaldırıldı. TPAO’nun ruhsat sayısındaki avantajlı konumu yok edildi.

- Üzerinde arama veya işletme hakkı bulunmayan bir sahanın, işletme ruhsatnamesi mevzu olarak, müzayedeye çıkmadan önce, TPAO’ya teklif edilerek, TPAO’ya işletme ruhsatının verilmesine ilişkin mevcut yasa maddesi kaldırılarak, kamu kuruluşumuzu diğer yabancı şirketler karşısında gözetme anlayışı terk edildi.

- Türkiye, sadece kara ve denizler olmak üzere iki bölgeye ayrılarak, ruhsat alanları karada 100.000 denizde 1.000.000 hektara, ruhsat süreleri de karada 5, denizde 8 yıla yükseltildi. Ruhsat sayısına hiçbir sınırlandırma getirilmeyerek, tek bir uluslararası şirketin veya yabancı bir devlet şirketinin bütün ülkeyi kapsayacak alanda tek başına ruhsat sahibi olmasına imkân verildi.

- Arama ruhsatlarından hektar başına alınan devlet hakkı geliri tamamen kaldırılarak gelir kaybı yaratıldı.

- Hampetrolden alınan yüzde 12.5’lik devlet hissesi oranı, günlük üretim miktarına göre kademeli olarak yüzde 2’ye kadar indirildi ve bunun sonucu olarak üretimden sağlanan ülke mevcut geliri yüzde 70 azaltıldı.

- Denizlerde bulunacak petrol üretiminden alınacak devlet hissesi oranlarının düşürülmesinden sonra, su derinliğine bağlı olarak yüzde 30’a varan ilave indirimler getirildi.

Sonuç:
İnanılmaz ama gerçek...Veto bir yana “bu kanun” yukarıdaki hali ile TBMM’den geçti!
Korkunç değil mi!
ne diyelim!
Anayasa Mahkemesi’ne “laf edip” eleştirenler, bizim yetkimiz diyenlere özellikle milletvekillerine soruyorum; yetkinizi böyle mi kullanıyorsunuz?

No comments: