Thursday, May 7, 2009

Ataturk’un hayali "toprak reformu"nu gerceklestirmezsen, "koy enstituleri"ni kapatirsan... Bin yil bile gecse, cika cika ayni kapiya cikarsin....

Yilmaz OZDIL /yozdil@hurriyet.com.tr

Torerizm...


Huseyin Kanco yigit adamdi.

Agaydi.

Hamidiye alayi reisi.

Araplar akin yapardi...

O korurdu Mardin’i.

*

Kontrol ettigi topraklari, Ibrahim Pasa bagislamisti ona... Ibrahim Pasa, aslinda Berho Aga... Sultan Abdulhamid’den aldigi "pasa" unvaniyla kurmustu Hamidiye alaylarini... "Gazeteci" ayaklariyla bolgeyi karis karis gezen ve etnik-dini haritayi cikaran Ingiliz ajani Mark Sykes, cadirinda gorusmustu Ibrahim Pasa’yla... Ingiltere Kralicesi tarafindan "sir" unvani verilen Mark Sykes, soyle yazmisti Ibrahim Pasa icin:

"Feodal baron!"

*

Neyse...

Ibrahim Pasa’nin en sevdigi adamlarindan biriydi Huseyin Kanco... Kurt’tu. Devlete sadikti. Mustafa Kemal’i o kadar severdi ki, kizinin adini "Turkiye" koydu... Gel zaman git zaman, kiz buyudu, aga kizidir, alamazsin, baba verir, kendi gibi yigit birine vermek istedi Huseyin Kanco... Bir oduncu vardi, gariban ama, bilekli, Haci Sinan... Cagirdi Huseyin Kanco, "Bak" dedi, "malimi mulkumu sana birakacagim, tek sartim var, damadim olacaksin!"

*

Evlendi Haci Sinan ile Turkiye.

Sene geldi 1934’e...

Soyadi Kanunu cikti.

Haci Sinan, kayinpederi gibi devletine bagliligini kanitlamak icin, "Turk" soyadini aldi. Sinan Turk oldu, esi de Turkiye Turk... Yillar gecti, Sinan bir evlilik daha yapti. Ikinci esinden Ahmet dogdu.

(DTP Esbaskani Ahmet Turk...)

Turkiye cok uzuldu, uzerine kuma getirilmesini kabullenmedi. Kacti evden, Derik’e, babasinin dostu Necmioglu Asireti’ne sigindi... Turkiye’nin evlatlari da, analarinin baska bir asirete siginmasini kabullenemedi... "Tore" vardi... Haci Sinan ile Turkiye’nin buyuk oglu, gitti Derik’e, oz anasini vurup oldurdu.

*

"Torerist" oldu yani...

*

Her sey bir dugunle baslamis...

Cenazeyle bitmisti.

*

Sene 2009...

Mardin, asiret, dugun, cenaze.

*

Demem o ki, "oradaki Turkiye"yi kavrayabilmek icin, "gelin Turkiye"nin neden olduruldugunu unutmayacaksin.

*

Ataturk’un hayali "toprak reformu"nu gerceklestirmezsen, "koy enstituleri"ni kapatirsan... Bin yil bile gecse, cika cika ayni kapiya cikarsin:

Ya terorizm, ya torerizm.



6 Mayis 2009

No comments: