Monday, June 1, 2009

Edirne'ye gelen Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Avrupa Birliği adına net konuştu, "hayalimiz, sınırları olmayan Trakya" dedi.

Trakya Üniversitesi Edirne Yabancı Diller Yüksekokulu'na "Bulgar Buluşma Noktası" açılışı için gelen Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Angel Marin, AB adına açık konuştu. Marin "Trakya'nın sınırları Avrupa Birliği sınırları içerisinde kalmalı" dedi."Trakya, Avrupa Birliği içinde kalsın"

Açılışta Türkiye adına Edirne Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen ve Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Karamanlıoğlu bulundu. Bulgaristan tarafında Angel Marin'in yanı sıra Edirne Başkonsolosu Angel Angelov ve Konsolos Plamen Teodosiyev yer aldı.

Açılışta konuşan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Angel Marin "Edirne ve çevresi bir zamanlar savaş alanıyken şimdilerde bu bölgeler kültür ve eğitim merkezi haline geldi" yorumunda bulundu. "Trakya sınırları Avrupa Birliği içinde kalsın" da diyen Marin, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine "farklı" bir yaklaşım getirmiş oldu.

"Sınırsız Trakya hayalimiz"
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Marin, Trakya Üniversitesi' nin Ayşekadın yerleşkesinde açılan merkezin ilişkilerde yeni bir esinti yaratacağını belirterek, daha iyiye giden ve değişen Balkanlar'daki önemli faaliyetlerden biri olacağını öne sürdü. Türkiye-Bulgaristan Buluşma Noktası'nın "Avrupa'ya açılan bir simge" olduğunu söyleyen Marin "büyüyen yeni neslin geleceğimize canlı bir köprü olmalarını istiyorum" dedi.

Angel Marin sözlerinin devamında "Yeni neslin bizim birleşmemiz için daha da azimli çalışması gerekiyor. Bunun için bugünkü küreselleşmenin sloganı olan 'farklılıkların birleştirilmesi' sözünü gerçekleştirmemiz gerekiyor. Burada eğitim alacak gençlerin sınırsız Trakya hayalimizi gerçekleştirmelerini istiyoruz" diye konuştu.

Edirne Vali Yardımcısı: "İleri boyutta komşuluk"
Edirne Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen ise son yıllardaki karşılıklı temasların olumlu olduğunu belirterek, "Artık komşuluk ilişkileri daha da ileri boyutlarda" dedi. Valilik ve belediye olarak Bulgaristan' da komşu iller Haskova, Burgaz, Yambol ve Varna illeriyle olan orta ve büyük ölçekli projelerde AB fonlarını kullanarak birçok iş yaptıklarını belirten Sürmen, bu iş birliğinin artarak devam edeceğini ve daha iyi sonuçlar alınacağını ümit ettiğini bildirdi.

Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Karamanlıoğlu da üniversite olarak açılan buluşma noktalarıyla Balkanlarda çekim merkezi haline gelmeyi hedeflediklerin kaydetti. "Bulgaristan' la tarihimiz ortaktır" diyen Karamanlıoğlu "Yüzyıllarca aynı tarihi paylaştık. Tarihteki bu beraberliğimiz günümüzde de dostluğa ve iş birliğine güç katmaktadır" dedi.Konuşmaların ardından Marin ve diğer katılımcılar, Türkiye-Bulgaristan Buluşma Noktası'nın açılışını yaptı.
Marin, Buluşma Noktası içinde yer alan Bulgaristan Eğitim ve Tanıtım Merkezi'ne Türkçe ve Bulgarca yazan bir plaket taktı.

Trakya Üniversitesi öğretim elemanları ve öğrenciler Merkez'deki Bulgarca eğitim materyallerinden faydalanabilecek.
Bulgar televizyon kanallarının da izlenebileceği merkezde dil eğitimi verecek bir Bulgar öğretmen görevlendirilecek.
rumelililer@yahoogroups.com

No comments: