Wednesday, May 14, 2008

Büyük Haç Nişanı...

Neval Kavcar

Devlet nişanları kime takılır?
Niçin takılır?
Kendi devletine yararı dokunmuş olanları onore etmek için.

İngilizler de İngiltere'ye faydası dokunmuş kimliklere zaman zaman bu nişanları takar.


Devlet adamları hele hele bir devletin başında ki liderin başka devletlerin nişanını takması gurur kırıcı bulunurdu eski tarihlerde. Yanlış anlaşılmalara sebep olurdu. Bugün nasıl oldu ise bunları aştılar ve aştırdılar. Lordlar Kamarasında konuşmayı bile kendi hanelerine onur olarak kaydedenler türedi. Hocaefendi lakaplı din tacirleri, gelmiş geçmiş en büyük sömürge imparatorluğundan nişan almakla övündü. Lordlar kamarasında kendisinden bahsettirmeyi şeref addetti.

Devir mi değişti, bizler çok gerilerde mi kaldık? İngiltere'nin en önemli nişanının Abdullah Gül'e takılmasını dostluk göstergesi olarak mı almalıyız? Mukabilinde Kraliçeye "Stratejik dostluktan" bahseden Gül'ün ABD ile imzaladığı Stratejik Vizyon Belgesinden sonra sırada birde İngiltere mi var diye düşünmeden edemiyor insan. ABD'nin stratejik dostluğundan sonra BOP eş başkanımız olmuştu. İngiltere'nin bölgesel stratejilerinde kime, hangi rol biçilecek diye merak ediyorum.

Nişan, üç kraliyet tacı ve üzerinde güneş batmayan imparatorluğun simgelerini taşıyor. Bilmeyenler için "Üzerinde güneş batmayan İmparatorluk" ne demek onu açıklayayım. En geniş topraklara ya da tercümesi sömürgelere sahip olmuş Büyük Britanya İmparatorluğu demektir. Bazılarına göre zamanının, bana göre ise 15. Yüzyıldan itibaren tüm zamanların küresel gücüdür İngiltere.

Vaktiyle "İngiliz Milletler Topluluğu" diye bir koalisyonları vardı. Yine düşünceme göre bugün bunun karşılığı BM'dir. Nerede ise tüm Dünya'da İngilizce tek anlaşma dili değil midir? Türkiye niye bu devletlerden birisi olmasın? Anadolu Liseleri, Üniversiteleri, yurt dışında İngiliz Kültürüne hizmet veren Hocaefendileri ile. Kendi dilini bırakıp başka milletin dilini eğitim dili seçen bir ülkenin Cumhurbaşkanına "Büyük Haç Nişanından " başka ne verilebilir? Hem haç olacak, hem de en büyüğünden, yakışır diyelim.

Cumhuriyet kurulduktan sonra 26 Kasım 1934 de bir yasa çıkarılmış ve o yasa ile "nişan" konusu esasa bağlanmıştı. Neydi o esas?

"Türkler yabancı Devlet nişanları da taşıyamazlar." ( 26 Kasım 1934- 2590 Sayılı Yasa – 2 Madde)
Bırakın Cumhurbaşkanını, alalade bir vatandaşın bile başka devletin nişanını taşımasının yasaklandığı tarihten bu güne köprülerin altından çok sular aktı ve yasalar değiştirildi.
Günümüzde ne oldu başka devletlerce takılan nişanlar yasası?


Osmanlı Padişahları nişan verir, fakat kendileri kesinlikle kabul etmezlerdi. Neden dersiniz?
Günümüzde ki devlet adamları bunu almakta beis görmüyor. Başbakan Erdoğan'ın danışmanı Cüneyt Zapsu'ya da Federal Almanya Liyakat nişanı verilmişti (2007). Aynı şekilde Başbakan Erdoğan'a da 2004 yılında Newyork'da Amerikan Musevi Komitesi" tarafından "Yahudi Cesaret Ödülü" olan "Davut Boynuzu" verilmişti.

Bu arada Hayrünnisa Gül'ün türbanını Ortaçağ Avrupa'sında yaşayan köylüler gibi kim bağladı ise tebrik ediyorum. Günün anlam ve önemine karı koca olarak mükemmel uyum sağlamış oldular o model ile. ..."

Yazinin Tamami ve Devami icin:
http://www.turksozu.com/yazar.php?id=3561

No comments: