Tuesday, May 13, 2008

Bir millet tarihinin tekrar etmesine izin veriyorsa...

Tarihin Tekrarina izin veren Turkiye...

12 Eylül 1919 İngiliz Hükümeti ile İstanbul Hükümeti arasındaki gizli anlaşma....

1)-İngiliz Hükümeti:Osmanlı İmparatorluğu üzerinde genel bir manda yetkisine sahip olmak şartıyla,bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü garanti eder.
2)-Konstantinopolis:Boğazların,İngiliz hakimiyeti ve koruması altında olmak şartıyla Sultanlık ve Hilafet Merkezi olmaya devam eder.
3)-Osmanlı Devleti;kesinlikle bağımsız bir kürdistan kurulmasına karşı çıkmayacaktır.
4)-Tüm bunlara karşılık Türk Hükümeti;İngiltereye Suriye ve Mezopotamya daki İngiliz egemenliğinin korunması için şartsız destek verir ve aynı amaca yönelik olarak,Halife Mezopotamya,Suriye ve diğer müslümanlarla yerleşik bölgelerde İngilizlere manevi destek vermeyi kabul eder.
5)-İngiltere;Sultan otoritesine karşı kurulmuş yada kurulacak olan çetelere(milis güçleri) ve askeri birliklere karşı Osmanlı Hükümetine askeri destek vermeyi kabul eder.
6)-Osmanlı Devleti;Kıbrıs ve Mısır üzerindeki bütün haklarından vazgeçecektir.
7)-Bu konvansiyon,özel ve yarı resmi bir belge olarak kabul edilir.İngiliz Hükümeti:Bu anlaşmada kabul edilen hususların gerçekleşmesi için konferansta İstanbul Hükümetini desteklemeyi taahhüt eder.
8)-Barış koşulları,Yüksek konseyde karara bağlandıktan sonra,Majesteleri Sultan Vahidettin iş bu anlaşmanın 4 ve 5.maddelerindeki konuları kapsayan ve bu anlaşmaya uygun yeni bir anlaşmayı kabul eder.

8.maddede sözü edilen anlaşmada tıpkı bu anlaşma gibi gizli olacaktır.Kostantinopolis'te yapılan ve çift nüsha olan bu anlaşma iki tarafcada 12.Eylül 1919 tarihinde imzalanmıştır.

TARAFLAR
İngiltere
Hükümeti adına
M.Fresrer ve H.N.Churchill


Osmanlı
Hükümeti adına
Damat Ferit Paşa


http://www.matematikci.info/haber_oku.asp?haber=399

No comments: