Wednesday, May 28, 2008

Basinda Nuri Bilge Ceylan'nin basarisi....

Avustralya Basininda:
"Best director honours went to Turkey's Nuri Bilge Ceylan, an arthouse favourite, for his searing, visually stunning family drama, Three Monkeys." Theage

" From correspondents in Cannes May 26, 2008
TURKEY'S Nuri Bilge Ceylan won Cannes' Best Director prize today for his searing family drama Three Monkeys.
Ceylan, almost 40 and already winner of a batch of awards for his first four features, is regarded as one of the most distinctive film-makers of the last decade.
Three Monkeys, a tragedy revolving around jealousy, was his third appearance in competition at Cannes, where the movie was a critics' favourite among the 22 vying for the prestigious Palme d'Or award.
"The film is about life, about many things, about the inner world," he said.
"I don't make films on this or that as that is too didactic. And by the time I've ended a film the idea may have changed."
After running over a man at night, a politician running for election bribes his driver to claim responsibility for the accident.
But while the man is in prison, the politician seduces the driver's wife, and her son, a young adult, sees it all.
Ceylan, maker of Uzak and Climates, is a master of psychological subtlety and intimacy, shooting meticulously beautiful images helped by his use of high-definition digital video. "

http://www.theaustralian.news.com.au/story/0,25197,23757874-12377,00.html

Ceylan Fransiz basininda
Le Monde: “Jurinin odullendirdigi diger filmlerin aksine Ceylan’in filmi belli bir karamsarligi vurguluyordu”
UGUR HUKUM
PARIS - 21 yil aradan sonra gelen Altin Palmiye Fransiz basininin gozunu burudu. Dun Laurent Cantet’nin “Entre les murs / Duvarlar Arasinda” baslikli, sorunlu bir ortaokul sinifinin hikâyesini anlatan film disinda uzerinde konusulan bir film bulmak zordu.

Nuri Bilge Ceylan’a 61. Cannes Film Festivali’nde En Iyi Yonetmen odulunu getiren “Uc Maymun” normal odul listelerinin disinda pek yorum almadi.

L’Humanité ve La Croix gazeteleri festival sonuclarini sabah baskilarina dahi koymazken, Le Figaro Altin Palmiye, En Iyi Kadin ve Erkek Oyuncu odullerini yorumlamakla yetindi.

Kendisi ozel bir odul siralamasi yapan muhafazakâr gazete, Ceylan’i gormezden gelirken,
Palmiye’sini Israil filmi “Bachir’le Vals”e verdi.

Diger odulleri de Clint Eastwood, Matteo Garrone, Pablo Trapero ve Arnaud Deplechinarasinda paylastirdi.

TEK ISTISNA NURI BILGE CEYLAN
“Uc Maymun”a kisa da olsa deginen uc gazeteden ilki sol liberal Libération’du.

Odullerin agirlikli bicimde siyasi oluslarina gore verildigine dikkat ceken, gazete tek istisnanin Nuri Bilge Ceylan oldugunu ileri surdu. Filmin Ceylan’a ozgu ve onu onurlandirici bir “Intimist / Mahremci”ice-oze yonelik yaklasimla cekildigini yazan kolektif makalede, calismanin ince iscilikli, dijital paletten cikmis usta bir resme benzedigi belirtildi.

Merkez sol Le Monde da film hakkinda benzeri kisa bir yorum eklemis: “Jurinin odullendirdigi diger filmlerin aksine Ceylan’in filmi belli bir karamsarligi vurguluyordu.”

Toplam okur sayisi 2 milyonu askin iki bedava gundelik gazeteden Metro haberi, “En Iyi Yonetmen Odulu’nu cok agir ancak ulu/muhtesem niteleyebilecegimiz fotograflar esliginde karanlik bir hikâye anlatan Nuri Bilge Ceylan’in ‘Uc Maymun’u kazandi” seklinde aktardi.

Diger gazete 20 Minute ise filmi “Buyuk Sok” olarak nitelerken, filmin daha ilk sahnelerinden seyirciyi‘seytani bir girdapta buyuledigini’ yaziyordu. Yazi, “Bu filmin olmadigi bir oduller listesi tahayyul edemiyorduk” sozleriyle noktalaniyordu.

No comments: