Wednesday, February 4, 2009

Film: Güz Sancısı
Yapim:Yılmaz Karakoyunlu ve Tomris Giritlioğlu

Tarihi romanlarıyla gündemde olan Yılmaz Karakoyunlu ve Tomris Giritlioğlu imzalı bir film girdi vizyona geçen hafta. Daha önce de Varlık Vergisi dönemini anlatan bir romanı sinema haline getirilmişti. Yılmaz Karakoyunlu'nun; Salkım Hanımın Taneleri. Bu filmde ise 6-7 Eylül olayları taşınıyor gündeme."Her toplum kendi tarihiyle yüzleşmeli" deniyor ve insanlar izlemeye davet ediliyor devamlı.

Bir dönemde yaşanılan bu olaylar tabii ki çirkindir. Kimse bunları onaylayamaz. Zira bu olay tarihimizde bir lekedir. Doğrudur bunlar. Ancak Mustafa filminin ardından Güz Sancısı filminin gelmesi bir tesadüf müdür sizce? Bence değildir. Zira öyle bir dönemde yaşıyoruz ki artık Tv dizilerinden tutun da sinema filmlerine kadar her şey psikolojik bir harekât olarak tasarlanıyor.

Salkım Hanım'ın Taneleri filminde Ermeniler konu ediliyordu. Ardından meydana gelen gelişmeleri gördük hep beraber. Bu film ile Türk Halkının hafızalarına yerleştirilen bir acıma duygusu çerçevesinde Ermenilerden Özür Dileme Kampanyasına destek bile buldular.

Ermeniler iddialarında daha da direndiler ve istediklerini almalarına ramak kaldı. Zira artık Obama ABD başkanı ve başkan olmadan önceki açıklamalarında Ermeni soykırımını tanıyacaklarını beyan etmişti. Yani bir filmin ardından Ermeniler amaçlarının büyük bir kısmını elde ettiler. Peki arkası kesilecek miydi bunların? Tabii ki hayır. Çok sürmedi, bu sefer de Güz Sancısı ile Rumlar geldi gündeme. Yeni bir zemin yaratılıyor yine.

İşin ilginç yönlerinden biri de bu ülkede bakanlık yapmış bir kişinin bu tür filmlerine senaristlik yapıyor olmasıdır. İster istemez insanın aklına Karakoyunlu sadece bu işi meraktan mı yapıyor, yoksa bir görevi mi ifşa ediyor soruları takılıyor?

Gerçek anlamda ilginç bir zamanlamayla çıktı ortaya bu film. KKTC'yi kaybetme sürecinde ortaya çıktı her şeyden önce. Bir ikincisi ise Ergenekon ile tartışılmaya başlanan derin devlet konusu gündemdeyken çıktı. Bu anlamda kimse bunun sadece bir tesadüf olduğunu savunmamalıdır. Zira aslında önceden yazılmış bir senaryonun sergilenmesi olayıdır bu. Türk halkına "Bakın azınlıklara zamanında neler yapmışsınız.
Siz azınlıklara karşı hoşgörülü değilsiniz. Şimdi bunlardan özür dileme zamanıdır. Onların kaybettiklerini geri verme zamanıdır." denmek isteniyor.Belki okuyan çoğu kimseye bir komplo teorisi gibi gelecek bu yazılanlar ilk etapta. Ancak dikkatle incelendiğinde doğruluğu herkesçe kabul edilecektir.
Zira tam da filmin vizyona girdiği dönemde Atilla Olgaç'ın sözleri, ardından Rumların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurarak kayıp insanlarının peşine düşmesi ve Avustralya'da "Pontus Soykırımı"ndan söz eden bir plaketin açılması kesinlikle tesadüf değildir.

Ülkemiz parçalanmak isteniyor. Bu anlamda da bu tarz tüm filmler ve söylemler bu amaca hizmet eder bir nitelik kazanmaktadır. Adeta uygulamaya konulan bir senaryonun parçalarını teşkil etmektedirler. Bu anlamda Türkiye ve Türk Ulusu dikkatli olmalı bu tarz şeylere prim vermemelidir.
Arzu Kökkok.arzu@gmail.com

GÜZ SANCISI ; İKİNCİ BİR " MUSTAFA " FİLMİ Mİ ?
Filimdeki talacıların elinde Türk Bayrağı, ağızlarında " Kıbrıs Türk'tür " sloganı.
Filmde verilmek istenen mesaj " zalim Tükler ve masum Rumlar ".
Filim " Yılmaz Karakoyunlu'nun " romanından,
Senaryo yazarları ; " Nilgün Öneş ve Etyen Mahçupyan "Yönetmen ; Tomris Giritlioğlu.Kim dir bu şahıslar ;

YILMAZ KARAKOYUNLU ; Geçmişte Kastelli danışmanı,ANAP Gn.Bşk.Yardımcısı,TRT 'den ve Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı. Yeni bir Can Dündar veya O.Pamuk olma yolunda mı ?
TOMRİS GİRİTLİOĞLU ; TRT'nin tecrübeli yönetmeni.Bir çok dizilerle çok para kazandıktan sonra " Tarihimizle yüzleşelim " oyunuyla yeni ödüller peşinde mi ?
ETYEN MAHÇUPYAN ; ZAMAN Gazetesi yazarı.Fazla söze hacet yok.
NİLGÜN ÖNEŞ ; Dönmüş bir solcu. " Hatırla Sevgili" nin senaryo yazarı.6-7 Eylül yağmalarının arasına , Atatürk'ün ( söz konusu Milli Menfaatler ise gerisi teferruattır ) sözünü karıştırmasının anlamı nedir ?

Tomris Giritlioğlu- Yılmaz Karakoyunlu ve Etyen Mahçupyan " SALKIM HANIM'ın TANELERİ " filminden tanınıyor.Gayrimüslimlerin 1940'lı yıllarda yaşadıkları " DRAMI " konu almıştı.
Arkasından Türkiye'ye " azınlıklar " konusu dayatıldı.Filim gösterime girer girmez,Batıcı Neo-Liberaller,ikinçi Cumhuriyetçiler " Tarihimizle Yüzleşiyoruz " senaryoları arkasında ne yapmak istiyorlar.
Bütün bunların ardında şimdi de RUMLARDAN ÖZÜR DİLEME kampanyası mı geleçek ?

Not ; Sayın CÜNEYT AKALIN 'ın film hakkındaki yorumunun tamamı,AYDINLIK 1 ŞUBAT 2009,1124 sayısında.

No comments: