Monday, February 2, 2009

Sorular?
Davos’ta Basbakan Erdogan ile Israil Cumhurbaskani Peres arasinda yasanan olay buyuk olasilikla bir donum noktasini vurgulayacak gibi gorunuyor.

Olaya duygusal, ofkeli, tepkili yaklasmak, bugun ulkelerini ve dunyayi yonetenler acisindan olasi degildir.
Turkiye’de ve Islam cografyasinda ise Basbakan Erdogan bol bol alkislanabilir; ama bu, yasanan ve yasanacak gercekler acisindan yalniz basina hesaba katilacak bir gosterge sayilamaz.
Bati’daki bakis acisi -Amerikan Yahudi lobisi bu deyisin icindedir- Davos olayiyla birlikte nasil bir degerlendirmeye yonelecektir?
*
Eski Baskan Bush yonetiminde Turkiye’ye yakistirilan rol acik secik ortadaydi.
Irak’i isgal etmek kararinda olan Amerika, zamanin Basbakani Ecevit’i Turkiye’yi bu yolda kullanma tasarimi icin ikna edemeyince devirdi; ‘Ilimli Islam Devlet Modeli’ni ongoren bir yeni iktidarin olusmasinda basrolu ustlendi.


Turkiye’de ‘Milli Gorus’ diye nitelenen antiamerikan Islamciliktan vazgecen Tayyip Erdogan ve AKP’nin genis kadrosuyla tarihsel bir donusum yasandi.

Oyle gorunuyor ki bu donemin de sonuna dogru yol alinmaktadir. 29 Mart yerel secimlerinde AKP oylarini yukseltse de gidisatin rotasini saptamak kolay degildir.
*
Bugun yakin gelecegin hesaplanmasinda dunya capinda islevi bulunan kesimlerde soru isaretleri ilginctir.
ABD Baskani Obama’nin benimseyecegi tutum onemlidir.
Arap ulkeleri pasif davranmaktadirlar.
Irak isgalinde edilginligi yegleyen Basbakan Erdogan’in Hamas’i destekleyen israri ve ofkesini Ortadogu’da liderlik hevesiyle aciklamaya calisanlar ise kimi gercekleri unutmus gorunuyorlar; bu kapsamda Nasir’in yenilgisi ve husraniyla Saddam’in trajik sonu unutulmaz orneklerdir.
Bagdat’ta eski ABD Baskani Bush’un kafasina ayakkabisini firlatan gazeteci, Araplarca ve Turkiye’de kahraman sayilsa da hapiste, Irak ise isgal altindadir.
Bu kadar muhatarali, karmasik, celiskili bir cografyada Turkiye’nin daha serinkanli bir yaklasima ihtiyaci oldugu kesindir.
*
Turkiye henuz boyutlari ve gelecegi belli olmayan bir donusumun sancilarini yasiyor.
Vaktiyle Bush yonetiminin ‘Buyuk Ortadogu Projesi’ kapsaminda iktidara tirmanmis olan Erdogan ve AKP’nin artik dis destege ihtiyaci kalmamis olabilir mi!
AKP liderinin neler dusundugunu kestirmek zordur.


Bati’nin olaylara serinkanlilikla bakacagi; ama, Erdogan’a artik ne kadar guvenilebilecegini de sorgulayacagi ongoruluyor.

Erdogan’in Davos cikisi, Bagdat’ta ABD Baskani’na ayakkabisini firlatan Irakli gazetecinin eylemi gibi mi kalacaktir? Yoksa Turkiye’nin dis politikasinda ve Ortadogu’daki konuslanmasinda bir degisimin ilk isareti mi olacaktir?
*
Turkiye, eger Basbakan Erdogan’in dedigi gibi “bir kabile devleti” degilse, yasanan olaylari en az Bati’daki uygar cografya kadar serinkanlilikla ve ulusal cikarlari acisindan degerlendirmek zorundadir.
Ofkeye dayanan gosteriyi yalniz bolca alkislamakla yetinirsek, cagdas bir devlet olmak niteligini yitirmis olmaz miyiz?
Cumhuriyet

No comments: