Thursday, January 14, 2010

EYALETLEŞME’YE ADIM ADIM! (I)/Nurullah AYDIN

Kesin ve net belge;
Avrupa birliğinin para birimi EURO’daki renklerde gizli. Trakya koyu renkte, Anadolu Ankara’ya kadar ayrı renkte, diğer bölgeler yok. Eurovizyon şarkı yarışması, Eurosport haritalarında yansıtılan ABD pentagon dergisinde, NATO toplantılarında ortaya konulan haritalarda açık. Öylesine açık ki Büyük Ortadoğu projesi kapsamındaki bölge sınırlarının yeniden çizilmesinde Türkiye belli bölgelere ayrılmış durumda.
Türkiye darbe suikast dinleme takip işleri ile meşgul edilirken Türkiye’nin yapısal dönüşümü sinsice sürdürülüyor.

Trakya, Ege, Marmara, Karadeniz, Doğu’daki faaliyetlere dikkat!..Mantar gibi dernekler kuruluyor. İllerin ve bölgelerin dışa açılımı, yabancı sermaye adı altında yer altı ve yerüstü kaynaklarının yabancılarca ele geçirilmesine zemin hazırlanıyor..

Bazı resmi ve partili sivil yetkililerin açıklamalarına dikkat edin. Önümüzdeki günlerde farklı bir tabloyla karşılaşılırsa kimse şaşırmasın.

Vakıf arazileri üzerinde oynanan oyun, kent merkezinde düşünülen, planlanan yapılar, tahsis edilen yerler, işletmelerin el çabukluğuyla birilerine verilmek istenmesi, sularla ilgili yabancılaşma tesadüfi değil.

Türkiye’nin devasa şirketlerinde çalışan yabancı mühendislerin sayısı, var olan şirketlerin kaçta kaçının Türklere ait olduğunu düşünmek gerekir.

Ticaret ve sanayi odası verileri açıklamıyor. Peki ama neden?Bakın; Trakya örneğini vereyim. Diğer bölgelerdeki muhtemel gelişmeler için de örnek olur. Trakya Eyalet Parlamentosu hazır!AB himayesinde Trakya eyaleti planında bir eşik daha atlandı. AKP hükümeti sessiz sedasız bir kararname çıkararak Trakya’ya özel bayrak, bölgesel hükümet ve parlamentonun yolunu açtı.Avrupa Birliği ile çeşitli sınır ötesi işbirliği projelerine sokulmuş Trakya ‘da bir de eyalet hükümeti ve eyalet parlamentosu anlamına gelen Bölge kalkınma Ajansı kuruldu.

Trakya Bölge Kalkınma Ajansı kararnamesi Resmi Gazete’de yayındı yürürlüğe girdi.Bakanlar Kurulu’nun 14.7.2009 tarih ve 2009/15236 no’lu Bazı Düzey 2 Bölgelerinde Kalkınma Ajansları Kurulması hakkındaki kararı, Cumhurbaşkanı Gül’ün onayı ardından Resmi Gazete’nin 25.07.2009 tarihli 27299. sayısında yayımlandı.Trakya’nın eyaletleştirilmesi süreci, bu kararnameyle birlikte resmiyet kazanmış oldu.

Başkent Tekirdağ; Genel Vali Zübeyir Kemelek Toplam 16 ayrı Bölge Kalkınma Ajansı (BKA) kuran kararnamenin ilk sırasında TR21 koduyla Trakya yer alıyor.Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’ı kapsayacak ajansın merkezi Tekirdağ olacak.Trakya BKA Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı ilk bir yıl için, Tekirdağ Valisi yürütecek.Yerel parlamento işlevi görecek Kalkınma Kurulu’nun 100 üyesi de belirlendi. 21 temsilci AKP hükümetinin atadığı kaymakam ve il müdürü gibi bürokratlardan oluşuyor.İşadamı dernekleri, sanayi-ticaret odaları gibi kuruluşların toplam üye sayısı 32. Sermaye ile AKP memurlarının ittifakı Kurul’da salt çoğunluğu geçiyor.

Trakya’da ağırlıklı nüfusa sahip köylülerin, gerçekte büyük çiftçilerin örgütlenmeleri olarak bilinen ziraat odaları ve tarımsal kooperatifler temsilci sayısı sadece 18. Yerel yönetimlerden 15 üye. Esnaf kooperatiflerine 5 üye.

Trakya’da bulunan 3 üniversiteden 4 üye. Bunlar eyalet parlamentosunun üyeleri..Kalkınma Kurulu’nda tek bir sendika, meslek odası veya gerçek anlamda kitle örgütüne yer verilmemiş olması da ilginç.Yıldız Dağları Projesi ve TRAKAB, Ajans’a devredilecek 5449 sayılı BKA yasasının geçici 3.maddesine göre AB ile birlikte yürütülecek projeler Trakya’da kurulan BKA’ya geçecek.Bu kapsamda, Kırklareli Yıldız Dağları’nda devam eden ABD-AB projelerinin tüm iş ve işlemleri ile bunlara ilişkin tüm hak ve yükümlülüklerin Ajans’a devredilecek.

Yasayla bölgeye ilişkin plan ve program yapma ve yaptırtma yetkisine sahip olacak Trakya BKA’nın, Trakya Kalkınma Birliği 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda da tek yetkili kılınacak.Bursa merkezli, Marmara bölgesi eyalet yapılanması için çalışmalar ise sürdürülüyor.

GünüN SözÜ: Doğru bildiği yola devam eden, hedefine varır

TRAKYA EYALET PROJESİ (II)/ NURULLAH AYDIN

Türkiye gündemi boş şeylerle meşgul edilirken; ülkenin, yeni dünya düzeniçerçevesinde Büyük Ortadoğu projesi kapsamında yeniden eyaletyapılanmasına gittiği göz ardı ediliyor.

Eyaletleştirme provası olarak nitelenen Ajans, uluslararası tekellerinyatırım problemlerini kısa yoldan çözmeyi amaç edinecek.. Trakya BKA,AB-ABD, Soros fonları, uluslar arası şirketler dahil tüm yabancıkurumlardan yardım alabilecek. Yalnızca Devlet Planlama Teşkilatı'na karşısorumlu olacak. Trakya BKA, Kamu İhale Yasası ve Sayıştay denetiminden demuaf olacak. Kamu kaynakları da kullanan bir kurum olmasına rağmen, birerşirket gibi özel hukuk içerisinde yer alacak.

Trakya BKA'nın eyaletleşme adımı olduğunu belgeleyen bir diğer dikkatçekici nokta da bayrak. 5449 sayılı BKA yasasına dayanılarak çıkarılanYönetmeliğin
(Resmi Gazete, 25.07.2006, 26239) 28.maddesine göre, kuruluşkararnamesini takip eden iki ay içinde Trakya BKA özel bir amblembelirleyecek. Amblem bir tür bayrak olarak kullanılabilecek.Trakya Eyaleti'nin hükümeti de var, parlamentosu da. Trakya BKA'nın kararorganı niteliğiyle yerel hükümeti çağrıştıran Yönetim Kurulu her üç ilinvalileri, il belediye başkanları, il genel meclisi başkanları veticaret-sanayi odası başkanlarından oluşacak.

Kuruluşu izleyen ilk yıl Tekirdağ Valisi, ilerleyen yıllarda da sırasıylaEdirne Valisi ve Kırklareli Valisi birer yıl dönüşümlü olarak YönetimKurulu Başkanı olacaklar.

Trakya BKA'nın danışma ve yönlendirme organı işlevine sahip KalkınmaKurulu'nun üyeleri de AKP hükümetinin kararnamesinde sıralanmış.

Fiili eyalet parlamentosu özeliğindeki Kalkınma Kurulu'na resmi-özel-sivilkategorilerinde kurum ve kuruluş temsilcileri katılacak.

Kararnamenin 2.3 maddesi, Kalkınma Kurul üyelerinin il valileriningörüşleri doğrultusunda belirlendiğini ifade ediyor.

Kurum ve kuruluşların üyelik kriterleri ise şöyle sayılmış: İliçerisindeki etki ve etkinlikleri, misyonları ve ili temsil yetenekleri,ilin ve bölgenin kalkınmasına sağlayabilecekleri muhtemel katkılar vesahip oldukları üye sayıları gibi hususlar...

Trakya BKA Kalkınma Kurulu üyeleri incelendiğinde gerçek kriterin AKP'yeyakın Tabela dernekleri olduğu ortaya çıkıyor.

Edirne'den seçilen Balkan İş Dünyası Dayanışma Derneği, TUSKON'un birbileşeni ve sadece 7 üyeye sahip. Tekirdağ Aktif Sanayici ve İşadamlarıDerneği de kurul üyesiTabela dernekleri olan Tekirdağ Basın Mensupları Derneği ve Muratlı ÖncüKadın, Kültür, Çevre İşletme Kooperatifi de yine Kalkınma Kurulu'na asılüye kaydedilmiş.

AKP Kırklareli İl Başkanı Yurdaer Ulus'un başkanlığındaki atıl Kırklareliİlini Kalkındırma ve Geliştirme Derneği'nin kurul üyesi yapılması dikkatçeken bir başka durum.

AKP’li bürokrat ve sermayenin Eyalet Parlamentosu Kurul'un genel üyebileşimi Trakya BKA'nın gerçek işlevini gözler önüne seriyor.

Çevreye ve orman köylüsüne yarar sağlayacağı söylenen Yıldız Dağları Biyosfer Projesi'ne göre bölge AB ile ortak yönetilecek.

Aralık 2008'de fiilen çalışmalarına başlayan Yıldız Dağları BiyosferProjesi çalışmaları hız kesmeden sürdürülüyor. Kırklareli bazı kitleörgütlerinden başka proje kapsamında yer alan köy muhtarları ve tarımorman kooperatifi temsilcilerinin de katılımıyla çalıştay düzenlenirken,kamu kurumları temsilcilerine yönelik eğitim kursu yapıldı.

Projenin amacı biyolojik çeşitliliği korumak ve sınırdışı ilişkilerigeliştirmek olarak açıklanırken proje sahasını "130 bin hektarlık alandaki29 köy" olarak belirtiyor.

Zararsız, ürkmeyin gibi uyarılarıyla tanıtılan biyosfer projesi,Kırklareli Merkez ilçe ve belediye merkezlerinde uygulanacak. Çevre veOrman Bakanlığı kayıtlarında Yıldız Dağları'nda Biyolojik ÇeşitliliğinKorunması ve Sürdürülebilir Yönetimi adıyla geçen projenin yüzde 25'iniTürkiye'nin koyacağı 2,050 milyon avroluk bütçesi bulunuyor. Projekapsamında Kırklareli-Dereköy'de Doğa Eğitim Merkezi kurulması gibifaaliyetler yer alırken, Türkiye kaynaklı dökümanların açık olmamasıniyeti ortaya koymaktadır.

Peki ya Türkiye’nin diğer bölgelerinde yürütülen projeler?

GünüN SözÜ: Aşırı ilgi ve övgü, kullanılacak kişilere yapılır

No comments: