Monday, January 19, 2009

Atatürk'e yakarış!

BU ilk defa oluyor. Bir film için eleştiri kitabı yazıldı, basıldı ve dağıtıldı.

Kitabın adı: "Mustafa Filmi Hakkında"

Yazan: Turgut Özakman. Basan: Bilgi Yayınevi (0312 434 49 98, 0312 434 49 99)

Yanlışlarla dolu olan Can Dündar'ın "Mustafa" filmini düzeltmek için basılan 64 sayfalık kitap ücretsiz dağıtılıyor. Kitabın arka kapağında "Hiçbir şekilde para ile satılmaz" diye kayıt var.

Özakman'ı tanıtmaya gerek yok. "Şu Çılgın Türkler" romanının ünlü yazarı... Ülkemizde, Kurtuluş Savaşı'nı ve Atatürk dönemini en iyi bilenlerden biri...

* * *

Can Dündar, belgesel olduğunu iddia ettiği "Mustafa" filmi için "Bu benim filmim, benim Atatürk'üm, bana ait bir Atatürk yorumu. Bunun, gerçek Atatürk'e daha yakın biri olduğunu belgelerle kanıtlamaya çalışıyorum" diyor.

Peki, kanıtlayabiliyor mu?

Turgut Özakman "Hayır" diyor, "Onun bunun Atatürk'ü olur mu? Gerçekleri bilim ahlakı ve anlayışıyla araştırıp saptayanlar için başka başka Atatürk olmaz."

Ve devam ediyor:

"Maksatlılar, niyeti bozuklar, bilgisizler, gafiller, aptallar, hainler Atatürk'ü kendilerine göre anlatmaya çabalıyorlar. Bu nedenle de başka başka Atatürk'ler var. Ama bunlar gerçeklere aykırı, hayali, ısmarlama, maksada göre üretilmiş, gerçekdışı Atatürk'ler!

Doğrusu şudur: Doğumundan ölümüne kadar gittikçe büyüyen bir tane Atatürk vardır. Ötesi fasa fisodur!


Bir sanat filminde bazı yorumlara, farklı yaklaşımlara, özgün süslemelere yer verilebilir ama bu bir belgesel, yani doğruyu, gerçeği yansıtmakla sorumlu bir film. Masal değil, hikáye değil, fantezi değil, hayal oyunu değil. Bir lider ve ölen bir imparatorluk, doğan bir devlet, bir diriliş süreci anlatılacak!

Böyle bir konu yaratıcılardan hem bir tarihçi vicdanı ve bilinci, hem bir sanatçı duygusu ve duyarlığı, hem de yeminli bir tanığın dürüstlüğünü ister. 'Mustafa' filminin birçok sahnesinde bu özellikleri aradım. Yoktu.

Tarih ile oyun olmaz, insanların elinde patlar. Hele hayatı söz konusu olan kimse bir devlet kurucu, kurtarıcı, önder, sahici bir kahraman ise, bütün ekip için gerçeğe bağlılık bir namus ve vefa borcudur."

* * *

Turgut Özakman "Mustafa" filmini birkaç kez izleyip inceleyerek yazdığı kitabını "Atatürk'e yakarış" ile bitiriyor ve diyor ki:

"Ey sevgili Atatürk,

İstedin ki, yurttaşların bağımsız olsun, ilkellikten, bilgisizlikten, onursuzluktan, yoksulluktan, hurafelerden, din ve çıkar sömürücülerinden kurtulsun, ilerlesin, gelişsin, her alanda kalkınsın, ortaçağdan çıksın, çağının ve hayatın güzelliklerini paylaşsın, dilediği gibi ibadet etsin, huzur içinde yaşasın, bir daha da Batı'nın kölesi olmasın!

Ama biz seni, idealini, başarılarını, halkımıza, gençlerimize anlatmayı beceremedik.

Bu konudaki beceriksizliğimizin son örneği de Mustafa adlı film...

Bu filmi yapanlara, destekleyenlere, övenlere, seni, Milli Mücadele'yi, Cumhuriyet'in neleri başardığını öğretemediğimiz anlaşılıyor.

Birliğimiz, dirliğimiz sorunlar içinde... Seni de, sana benzemeyen büstlere dönüştürdüler.

Bütün bunlardan dolayı senden, aziz anından, derin bir utanç içinde özür diliyorum. Bizi affet."
Rahmi TURAN 19 Ocak 2009

No comments: