Wednesday, January 14, 2009

En büyük dileğim toplumun korkuyu yenmesi

Cumhuriyet
Mustafa Balbay
Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Çağdaş Drama Derneği ve Ütopya Bilim Sanat Merkezi'nin birlikte düzenlendiği 'Salı Söyleşileri'ne katıldı.

Ankara- Ankara Sanat Tiyatrosu’ndaki “Türkiye’de Aydın Olmak” konulu söyleşide Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, “Bu ülkede aydınlar çok zor koşullarla mücadele etmek zorunda kalmıştır. Altan Öymen uçak kaçırmaktan, dünyaca ünlü Nazım Hikmet darbe girişimiyle suçlanmıştır. Rıfat Ilgaz ve Sabahattin Ali’nin nasıl yaşam sürdüklerini ise biliyorsunuz.

Şair Orhan Veli ise belediyenin açtığı çukura düşerek yaşamını yitirdi. Bu durum bile bugün yerel yönetimlerin bir ülke için ne derece önem taşıdığını gösteriyor” dedi. Bugün aydınların Ergenekon soruşturması çerçevesinde gözaltına alındığını vurgulayan Balbay, davanın artık iyice birbirine karıştığını, ilgili ve ilgisizin aynı kapsamda yargılandığını söyledi.

“Aydın yaşadığı çağın tanığıdır, ülke geleceğine harç taşıyan insandır” görüşünü dile getiren Balbay, bugüne dek Irak’ta 4 milyona yakın insanın yaşamını yitirdiğini, Filistin’de ise insanların bombaların hedefi olduğunu belirterek, “Çağımızda bu tür olaylar yaşanırken ben bugün 1915’i imzaya açanları aydın saymıyorum. Bugün olan olayların adını koyabiliyor muyuz ki” diye konuştu. 1990’lı yıllara gelindiğinde Türkiye’nin önde gelen aydınları Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Turan Dursun, Bahriye Üçok, Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı’nın katledildiğine dikkat çeken Balbay, “Katledilen bu aydınlar bugün yaşıyor olsaydı ülkenin içinde bulunduğu durumu nasıl değerlendirirlerdi sizce?” diye sordu.

Balbay ayrıca çağın iletişim çağı olarak tanımlandığını, bu çağda medyanın çok önemli bir güç olduğunu ancak dünyanın aslında bir ortaçağı yaşadığını söyledi. Balbay, “Ortaçağ’da kilise diyor ki dünya dönmüyor. Şimdi on tane kanal bir kişiye katil dedi mi katil oluyor. Medya da artık kendi uzmanlarını yaratmaya başladı. Bir tür bilgi kirliliği sürecinden geçiyoruz” dedi.

Balbay söyleşide, bir okurun “Ergenekon davasının sonucunu nasıl görüyorsunuz” sorusuna, “Ben Ergenekon’un sonucunu toplumun toplam gücüne dönük olarak görüyorum. Bu dava için umutluyum da umutsuzum da diyemiyorum. En büyük dileğim toplumun korkuyu bir an önce yenmesidir” yanıtını verdi.

No comments: