Friday, November 27, 2009

Avrupa, Fethullah ve Dersim
Tarih : 24.11.2009 07:08:10


İşçi Partisi Genel Başkan Vekili Mehmet Bedri Gültekin, Dersim tartışmalarını ve 13 Kasım'da Avrupa Parlamentosu'nda yapılan "Dersim Soykırımı" konulu toplantıyı değerlendirdi.
13 Kasım 2008 günü Avrupa Parlamentosu çatısı altında “Dersim Soykırımı” konulu bir konferans gerçekleştirildi.

Aradan tam bir yıl geçtikten sonra 19 Kasım 2009 günü, Avrupa Parlamentosu çatısı altında bir kez daha, Dersim’le ilgili bir Konferans daha yapıldı.Bir yıl içinde tarihi bir olay ile ilgili olarak Parlamentoda iki Konferans; herhalde AP tarihinde ilk defa oluyordur.2009 yılındaki Konferansta, “Dersim soykırımı” artık tartışmasız bir vaka olarak kabul ediliyor ve alınan kararlarda, “Jennosid mağdurlarına karşı uluslar arası hukuktan kaynaklanan sorumluluklar yerine getirilmelidir” deniyor.

Avrupa Parlamentosundaki Konferansın; Türkiye’de Dersim tartışmalarının AKP ve Fethullah çevresi tarafından alevlendirdiği günlere denk gelmesi anlamlıdır.MALUM KOALİSYONOnur Öymen’in; terörle kararlı mücadeleye Dersim örneğini vermesindeki yanlışlıktan hareketle, Zaman gazetesinin sergilediği “Dersimperver” tavır üzerinde düşünmek gerekiyor.Fethullah’ın Gazetesi şimdi, “Aleviler Kemalizmle yüzleşmeli” başlıkları atıyor.

22 Haziran tarihli Zaman’da Mustafa Armağan “Zihnimde susturamadığım soru şu: Yoksa Seyyid Rıza rengârenk Osmanlı düzeninin son adasını mı savunuyordu?” diyerek Dersim İsyanı’nın aslında Kemalist Cumhuriyet’e karşı Osmanlıyı savunma savaşı olduğunu demeye getiriyor.Bütün Fethullahçılar ve AKP, günahları kadar sevmedikleri Dersim için şimdi ağıtlar yakıyorlar, methiyeler düzüyorlar.

Malum koalisyon burada da kendini gösteriyor: Avrupa Birliği, AKP, Fethullah, PKK ve sahte sol; Dersim tartışmasında kolkolalar. Amerika Dersim konusunda konuştu mu ben rastlamadım ama hiç kimsenin şüphesi olmasın, “Koalisyonda” onlar da vardır.

Gerçi Taraf gazetesinin “Dersim” tartışmalarına balıklama atlamasını ve 1938’de olup bitenlerden Atatürk’ü sorumlu tutan yayınlarını, Amerika’nın tavrı olarak almak yanlış olmayacaktır.“DİNSİZ” TUNCELİLİLERFethullahçı Gladyo, Amerikan planları çerçevesinde Atatürk Türkiye’sine karşı yürüttüğü saldırıda, kullanabileceği yeni bir malzeme bulduğu inancıyla konuya el atmıştır. İkiyüzlülük paçalarından akıyor.

Oysa Fethullah’ın Dersimliler hakkındaki düşünceleri bilinmektedir.Oda tv 19 Kasım günü, Fethullah Gülen’in 1990’lı yıllarda, Dersim Alevileri hakkındaki düşüncelerini ortaya koyduğu bir konuşmasını yayınladı. “Fakat Türkiye’de - ben Alevi demiyorum. Onlar Alevi değildir…. Ve bunların dinleri yoktur. Nusayri akidesi vardır. Allah insandır, insan Allah’tır. Allah insanın içine girmiştir, insana itaat etmiştir.

Bu anlayış hakimdir.”Özetle Fethullah Tuncelileri, “dinsiz” olarak görüyor.1993 yılındaki Sivas katliamını destekleyen tutumları düşünüldüğünde, AKP ve Fethullah’ın ikiyüzlülükleri olanca çirkinliği ile ortaya çıkıyor.1938 yılından bu yana tam 71 yıl geçmiş.

AKP ve Fethullahçıların aklına tam 71 yıl sonra Dersim’de olup bitenlerin gelmesi, Avrupa’nın ve Amerika’nın konuyla ilgisinden dolayıdır.“KEMALİZMLE YÜZLEŞMEK”Günlerdir süren “Dersim” tartışmalarından; iki amacın belirgin şekilde öne çıktığını söyleyebiliriz.Birinci amaç Alevi kitlenin Cumhuriyet’ten ve Atatürk’ten koparılmasıdır.

Fethullahçılar; “Aleviler Kemalizmle yüzleşmeli” derken bu amaçlarını açıkça ifade etmiş oluyorlar.Türk’ü ve Kürt’üyle Türkiye Alevileri en başından itibaren Kurtuluş Savaşından ve Cumhuriyet Devrimi’nden yana tavır aldılar.

Bu, o kadar belirleyicidir ki Dersim Alevileri 1938 yılında olanlardan hiçbir zaman Atatürk’ü sorumlu tutmadılar. Atatürk’ün hasta olması ve iktidarda Celal Bayar’ın bulunması, Dersimliler açısından sorumlunun kim olduğunun yeterli kanıtı olarak görüldü.

Dolaysıyla Alevileri Kemalist Devrim (Cumhuriyet Devrimi) cephesinden koparmak, emperyalistlerin ve malum koalisyonun en önemli işlerinden biri olageldi.TARİHLE HESAPLAŞMAKAvrupa Birliği’nin eski Büyükelçisi Karen Fogg, Türkiye’ye ilişkin hedeflerine ulaşabilmeleri için “Türklerin tarihi ile hesaplaşmak gerektiğinden” söz ediyordu.Nedir bu “tarihle hesaplaşmak?” “Ermeni soykırımı yaptınız! Pontus - Rum soykırımı yaptınız! Süryani soykırımı yaptınız!

Ve Kürtlere soykırım yaptınız!
”Yani Türkiye Cumhuriyeti soykırımlar üzerine kurulmuş olan gayrı meşru bir devlettir.
Tarihle hesaplaşmak adı altında Türkiye’ye kabul ettirilmek istenen budur.

Ermeni, Pontus, Rum, Süryani iddiaları tarihi çarpıtmak ve tarih bilincimizi yok etmek bakımından bir önem taşır ama Batı’nın Ermenilere, Süryanilere ve Pontus Rumlarına dayanarak bugün yapabilecekleri bir şey yok.

Ama Kürt meselesi kullanılarak Türkiye’de, 2010’ların koşullarında, emperyalistlerin çıkarlarına uygun düzenlemeler yapılabilir.

İşte bu gerçek, bir yıl içinde AP çatısı altında yapılan iki Dersim konferansını açıklamaktadır.

mbgultekin@ip.org.tr

Editör : H. BASRİ ÖZBEY

http://www.anafor.org/haber_detay.asp?id=560&uyeid=84

No comments: