Friday, November 14, 2008

İlahiyatçı Mehmet Göl'den Mustafa filmine yorum
Mehmet Göl


İlahiyat Fakültesi mezunu, Cumhuriyet şehidi BahriyeÜçok'un sınıf arkadaşı, Düziçi ÖğretmenOkulu'nun eski Din Dersi öğretmeni, Adana'nıneski Kültür Müdürü, değerli Mehmet Göl ağabeyimizinyorumunu aşağıda bulacaksınız.


SEVGİLİ DÜZİÇİLİLER.

CAN DÜNDAR EFENDİNİN MUSTAFA FİLMİNE GİTTİM.BEYNİNE KÜÇÜCÜK, MİSKİN, ZAVALLI, ACİZ BİR MUSTAFAYERLEŞTİRMİŞ ONU BİZE MUSTAFA KEMAL ATATÜRK DİYEYUTTURMAYA ÇALIŞIYOR.


EL ALTINDAN MUSTAFA KEMALİN DİKTATÖR OLDUĞUNU, DİNSİZOLDUĞUNU, ACİZ VE KORKAK OLDUĞUNU GÖSTERMEYEÇALIŞIYOR. EN YAKIN MÜCADELE ARKADAŞLARINI ACIMASIZCAHARCAYAN BİR GADDAR İNSAN OLARAK KARŞIMIZA ÇIKARMAYAÇALIŞIYOR. İÇKİ VE SİGARA DÜŞKÜNÜ BİR HOVARDAOLARAK TANITMAYA ÇALIŞIYOR.

CAN DÜNDAR EFENDİ,


SEN ANKARA MÜFTÜSÜ RIFAT BÖREKCİYİ,DENİZLİ MÜFTÜSÜ AHMET HULUSİ BEYİ, AMASYA MÜFTÜSÜ HACI TEVFİK EFENDİYİ TANIRMISIN? BALIKESİRİN ZAĞNOS PAŞACAMİİNDEKİ KONUŞMASINI DUYDUN MU? EY MİLLET TANRI BİRDİR, Hz. MUHAMMET SON VE HAK PEYGAMBERDİR, BİZİMDİNİMİZ DE SON VE EKMEL DİNDİR, DEDİĞİNİ DUYDUN MU,OKUDUN MU,?

MUSTAFA KEMAL BU KONUŞMAYI YAPARKEN MAREŞAL ÇAKMAĞINCAMİDE GÖZLERİNDEN ÜZÜM ÜZÜM YAŞ DÖKTÜĞÜNÜOKUDUN MU?


HANGİ BİLGİ İLE HANGİ KÜLTÜR İLE, HANGİ VİJDANİLE MUSTAFA KEMALİN DİNSİZ OLDUĞUNU İMA EDİYORSUN?HATAY SORUNUNDA HASTA OLDUĞU HALDE NASIL DİK DURDUĞUNUGÖRMEZSİN. YEDİ DÜVELE MEYDAN OKUYAN YİĞİT İNSANIKARANLIKTAN KORKAN, KORKAK BİRİ OLARAK ANLATMAYAÇALIŞIYORSUN.


CAN DÜNDAR EFENDİ,

ÇANAKKALEYİ, CONK BAYIRINI, ANAFARTALARIGÖRMÜŞSÜNDÜR. SAVAŞTIĞI DÜŞMANIN ASKERİNİKAHRAMAN İLAN EDEN BİR YİĞİT KOMUTAN DÜŞÜNEBİLİRMİSİN? SENİN MUSTAFADA ANZAK ASKERLERİ İÇİNSÖYLENEN EVRENSEL BOYUTLU MESAJLAR NİYE YOK. SENİNKÜÇÜCÜK BEYNİN O EVRENSEL BOYUTLU MESAJLARI ALAMAZ.SAKARYAYI, KOCATEPEYİ, ÇİĞİLTEPEYİ, ALBAY REŞATI,BÜYÜK TAARRUZU, DUMLUPINARI, DOKUZ EYLÜLÜ NASIL DAGEÇİŞTİRMİŞSİN MUSTAFA FİLMİNDE. ULAN ALLAHDANKORK BEEEE.....


İSMET PAŞAYLA KÜS OLDUĞUNU ANLATIRSIN LOZANDAN SÖZETMEZSİN. İNÖNÜ ZAFERİNDEN SONRA, MUSTAFA KEMALİN"SEN ORADA YALNIZ DÜŞMANI DEĞİL, TÜRKMİLLETİNİN MAKUS TALİHİNİ YENDİN" SÖZÜNÜHERHALDE DUYMAMIŞSIN.

MUSTAFA FİLMİNDE, MUSTAFA KEMAL'E İYİ KARGAKOVALATTIRIYORSUN. KİNDAR BİRİ OLDUĞUNU ANLATMAYAÇALIŞIYORSUN. DÜNYANIN ÖRNEK ALDIĞI YİĞİTDEVRİMCİDEN HİÇ SÖZ ETMİYORSUN. CAN DÜNDAR EFENDİSENİN MUSTAFA İLE İLGİLİ ÇOK SÖYLENECEK SÖZ VAR.ŞUNU İYİ BİL?



BİZİM MUSTAFA KEMALİ BEYNİMİZDEN, YÜREĞİMİZDEN,ALAMAZSINIZ. ÇÜNKÜ O HALKIYLA BÜTÜNLEŞMİŞ,BÖLÜNMEZ VATAN OLMUŞ, BAYRAK OLMUŞTUR.
MEHMET GÖL


BİR BELGESELİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

Mustafa Kemal Atatürk'ümüzü 70. ölüm yılında,Sydney' de Atatürk Kültür Merkezi'mizin düzenlediği toplantıda,dernek başkanımız Leyla Özer'in yaptığı güzel konuşmanın ardından sunulan,son günlerin tartışılan ismi Can Dündar'ın iki saat süren"Yükselen Bir Deniz"belgeseliyle andık.

Benim için iyi de oldu,çünkü Can Dündar'ın halen gösterimde olan ve hakkındaki olumlu ve olumsuz eleştirilerin gündemden düşmediği, henüz seyredemediğim "Mustafa" filmi için bir ön hazırlık oluşturdu.

Kişisel kanım odur ki seyrettigim belgesel,bası ndan okuduğum eleştirilerin önemli bir bölümünün yer aldığını düşündüğüm bir "Mustafa"ya hazırlık çalışmasıydı.

Belgeseldeki katılmadığım birkaç yaklaşım hakkındaki görüşlerimi kısaca aktaracağım.Çünkü belgesele yönelik ayrıntılı bir çalışma yapacak olursam en az belgesel kadar bir zaman alabileceğini düşünüyorum.

Sayın Dündar belgeselde,Atatü rk'ün gerek öğrenciliği gerekse subaylığı sırasında katıldığı ihtilalci örgütlenmelere ayrıntılarıyla yer veriyor.Karşımı za "darbeci"kimliği öne çıkan bir Mustafa Kemal portresi çıkarıyor.

Belgesel hazırlamak,tarih yazımına ya da sunumuna katkıda bulunmak,sorumluluk duygusuyla yapılan ciddi bir çalışma olmalıdır.

Ne diyor Atatürk?
"Tarih yazmak tarih yapmak kadar mühimdir.Yazan yapana sadık kalmazsa,değiş meyen hakikatinsanlığı şaşırtacakmahiyet alır..."

Oysa Can Dündar,kanım odur ki bu sorumlulukla hareket etmeyerek,geneli tüm yönleriyle bir bütün halinde sunmak yerine,onun içinden seçtiklerini yan yana dizerek kafasındaki şablonu,onun "diktatör" ve "yalnız" "Mustafa"sını bize aktarıyor.

Bu işi de çok iyi yaptığını,Mustafa Kemal'e doğrudan küfrederek saldıranlardan çok daha etkili olarak,belli bir misyonu yerine getirdiğini düşünüyorum.İkinci Cumhuriyet'çilerin en etkili ismi Mehmet Altan ile Can Dündar arasında Mustafa Kemal'e bakış arasında en ufak bir fark olduğunu sanmıyorum ama düşünün taa Avusturalya' nın Sydney kentinde, Başkanımız konuşmasında "İkinci Cumhuriyet"çileri eleştirir ve kınarken bile Can Dündar belgeseliyle Atatürk'ü anabiliyoruz. ..

Etkisini inkar edebilmek mümkün mü?..

Can Dündar,Atatürk'ü bir darbeci ve komitacı olarak sunup orada bırakıyor ve devamını getirmiyor.Ya tarihsel gerçekler?..

Bakın Ali Fuat Cebesoy Paşa,Şevket Süreyya Aydemir'e yazdığı ve İttihat ve Terakki Cemiyeti içindeki çalışmalarını anlattığı mektubunda ne diyor:

"Fakat Hürriyet'in ilanından sonra,aramızdaki ihtilaf da arttı.Mustafa Kemal,cemiyetle meşgul olan subayların ya orduyu bırakmalarını,ya da cemiyetten büsbütün ayrılmalarını istiyordu... "
Peki ya Atatürk'ün bizzat kendisi,daha 1909 yılında Selanik'te toplanan İttihat ve Terakki'nin 2.büyük kongresinde, Trablusgarp delegesi olarak kürsüden nasıl sesleniyor?

"Ordu mensupları cemiyet içinde kaldıkça hem parti kuramayacağız, hem de ordumuz olmayacaktır. Bunun için bir an evvel cemiyetin muhtaç olduğu zabitleri veyahut cemiyette kalmak isteyen ordu mensuplarını istifa suretiyle ordudan çıkaralım.Bundan sonra zabitlerin ve ordu mensuplarının, herhangi bir siyasi cemiyete girmelerine mani olmak için kanuni hükümler koyalım..."
Peki bu düşüncelerini bizzat kendisi uygulamış mı?

Uygulamış.

Komitacılık mı yapmış yoksa halkın içinden gelen delegelerle Erzurum ve Sivas kongrelerini, Ankara'da Millet Meclisi'nimi toplayarak Meclis kürsüsünden şöyle haykırmış mı?
"Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti'nin ordusu istilalar yapmak veya saltanatlar yıkmak veya saltanatlar kurmak için şunun bunun elinde ihtiras aleti olmaktan münezzehtir.. ."

Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa ve kuvvet komutanı mücadele arkadaşlarına"ya milletvekilliğ ini ya da komutanlığı tercih etmelisiniz, ikisi bir arada olmaz" demiş mi,bunu uygulatmış mı,Fevzi Paşa orduda kalırken Ali Fuat ve Karabekir Paşa'lar ordudan ayrılmak zorunda kalmışlar mı,Cevat ve Cafer Tayyar Paşalar için Meclis kürsüsünden:

"müfettişlik ve kumandanlıkta kalmaları caiz görülemezdi.Binaenale yh derhal askeri vazifelerine hitam verildi.."demiş mi?..
Bunların hepsini kendisi de üniformasını çıkararak demiş ve yapmış...
Gazeteci Yunus Nadi'ye ne diyor?

"Ben bilakis her kerameti Meclis'ten bekleyenlerdenim. Bir devre yetiştik ki onda her iş meşru olmalıdır..."

Peki Can Dündar bunları bilmez mi?..

Biliyorsa ve belgesel hazırlıyorsa niye o hisli ve melankolik sesiyle dile getirmez?...
Peki ne yapıyor?

Belgeselde Mustafa Kemal,yasama ve yürütmeyi tek elde toplayan bir "diktatör"olarak gösterilirken,Erzurum Milletvekili Hüseyin Avni(Ulaş) Bey bu kuvvetlerin ayrılmasını isteyen bir "demokrat"olarak sunuluyor.Atatü rk ve Hüseyin Avni Bey arasındaki düşünce farkı yalnız bu nokta ile sınırlı bırakılıyor.Ne aradaki derin ayrılıklar dile getiriliyor ne de o günün koşullarına bir atıfta bulunuluyor. ..

Peki Can Dündar,Hüseyin Avni Bey'in 1. Meclis'teki "İkinci Gurup"un Başkanı olduğunu,bu gurubun Mecliste saltanat ve hilafet yanlısı,devrimlere ve uygulamalarına karşı tutucu kanat olarak direnen gurup olduğunu,Hüseyin Avni Bey'in daha sonra Terakkiperver Cumhuriyet Partisi kurucuları arasında yer aldığını bilmez mi?

Hüseyin Avni Bey'in başını çektiği bu gurup ne yapıyor?Meclis' te içkinin yasaklanması için cansiperhane savaşıyor,ardından gelen Demokrat,Adalet, Milli Selamet,AKP çizgilerinin öncülüğünü yapıyor...

Hüseyin Avni Bey,Mecliste en büyük mücadeleyi ülkenin içine düştüğü en zor anda,Meclisin yetkisini de üstlenen"Başkomutanlı k"ın Atatürk'e verilmemesi için yürütüyor.
Yunus Nadi Bey o günlerde Yenigün Gazetesi'nde şunları yazıyor:

"Cepheler kan ağlarken bunlar da ne oluyor?Türk Milleti kendi istiklalini korumaya ve kurtarmaya çalışırken karşısına çıkan düşmanların en kötüsü Halife ve Sultan olduğunda elbette karar kılmıştır.Hal böyle iken bu memlekette Sultan ve Padişah isteyen sefil ruhlar bulunabildiğini farzettirecek bazı emare ve alametler eksik değildir.Biz biliriz ki onlar vardır ve biz biliriz ki onlar kendi kanları içinde boğulacaklardı r..."

Peki,Atatürk'ü n diktatör olmak istediğini öne süren Hüseyin Avni'ye Atatürk Meclis kürsüsünden ne yanıt veriyor?

"İtiraf etmek lazımdır ki bu yetki büyük bir yetkidir ki bana veriliyor.Böyle olmakla beraber üç ay sonra elbette ya uzatırsınız ya yürürlükten kaldırırsınız.Bunun için üç ay gibi kısa bir sınırlayınız..."
Sakarya Meydan Muharebesi kazanılır.Muzaffer Başkomutan Meclis kürsüsünden seslenir:
"..Meclisimizin civanmert ve kahraman ordularının başında,bir asker sadakat ve itaatiyle emirlerinizi yerine getirmiş olduğumdan dolayı bir insan kalbinin nadiren duyabileceği bir memnuniyet içindeyim..."

Ve yetkilerini meclise devreder...

Hüseyin Avni Bey'in ısrarla karşı çıktığı İstiklal Mahkemeleri ise başlı başına ayrı bir yazının konusu olur...

Her ölüm gününde Hüseyin Avni Bey için yazı yazan yazarımız kimdir?

Bravo,bildiniz. ..Mehmet Altan...
Niye acaba?...
Can Dündar belgeselinde Mustafa Kemal'in cephelerdeki savaşımını ya hiç vermiyor(Trablusgarp, Balkan...gibi) ya da koca Çanakkale Savaşı'nda sunduğu gibi,Atatürk'ü n Madam Corinne'ye yazdığı bir mektuba indirgeyiveriyor. ..
El insaf!..
Çanakkale'yi bayan Corinne'ye mektup yazmakla geçiren sayın Dündar,savaşın ateşleri içinde Güneydoğu'da çadırında bir Mustafa kemal'le karşımıza çıkıyor.Ne 16. Kolordu Komutanı olarak Muş ve Bitlis'teki savaşlara katılma ve bu kentleri Ruslardan geri alma var(ki bu sırada Tuggenerallige yükselmiştir), ne Rusların Diyarbakır-Suriye, Diyarbakır- Irak saldırılarını geriye püskürtmesi var,ne Filistin ve Suriye cephelerinde 7.Ordu ve Yıldırım Orduları Gurubu komutanı olarak İngilizlere ve Fransızlara karşı savaşması var...

Elbette cephede bile okumayı ve yazmayı ihmal etmeyen bir Mustafa Kemal...
Ama vatanı için ateşin ve kanın içinden geçen bir Mustafa Kemal...

Diger detaylar ayrı bir yazının konusu olsun...Sizi bu kadar sıktığım yeter...Bağışlayın...
Ama itiraf edeyim ki Atatürk Kültür Merkezi'mizin bu belgeseli göstermesi benim için gerçekten çok yararlı oldu.Derneğimize teşekkür ederim...Hiç değilse bu satırları yazmama olanak sağladı...
Bu belgeselden sonra "Mustafa"yı görmesemde olur...
Seyretmiş kadar oldum...
Ben almayayım...
Onur Kumbaracibasi
Vatan Gazetesi( 14/Kasim 2008)

No comments: